Technoboost

Escape from your school

Classroom challenges voor het 5de leerjaar

Technoboost Escape from your school

Challenges 2023-2024

Ben jij leerkracht in het 5de leerjaar én wil jij technoboost naar jouw klas halen?  Doe dan gratis mee aan Escape from your school! en dompel je leerlingen een schooljaar lang onder in de wereld van techniek en technologie. 

 

Wat mag je van technoboost verwachten? 


Je ontvangt kosteloos een pakket met challenges rond verschillende onderwerpen: elektriciteit, mechanica, voedingsindustrie, textiel, kunststoffen, bouw, ... 


Je kiest zelf max. 4 uitdagingen en ontvangt hiervoor in de loop van het schooljaar: 

  • digitale lesfiches - De duurtijd van één uitdaging neemt 3 à 4 lesuren in beslag. 
  • bijhorende lesdoelen en eindtermen 
  • specifiek verbruiksmateriaal, waarvan wij vermoeden dat het in de klas of thuis niet voorradig is. 

 

Praktisch 


Je doorloopt de gekozen uitdagingen op eigen tempo. 
Bij problemen voorzien we 
ondersteuning op maat. 
Het verbruiksmateriaal wordt geleverd op school.
 

 

Wat verwacht technoboost van jullie? 


  • Je doorloopt de gekozen uitdagingen (max. 4) vóór 30 juni 2024.
  • Per uitdaging stuur je ons enkele foto’s, een filmpje, schetsen of een verslagje, …. Leerlingen kunnen dit zelf maken! Dit hoeft niet perfect te zijn. 

 

Heb je vragen?  


Neem contact met ons op via valerie@technoboost.be of 0485 60 16 80 

Ontdek de challenges & download de digitale lesfiches

Challenge 1 - Textiel daagt je uit!


Deze challenge heeft de bedoeling om je leerlingen te laten kennismaken met de textielsector. De leerlingen ontdekken het belang van textiel in hun dagelijks leven. Ze moeten zelf op onderzoek uit en leren ook specifieke technische systemen kennen. Doorheen de challenge wordt duidelijk dat er in de textielsector twee soorten mensen nodig zijn: creatieve mensen én technische mensen. Vandaar dat er in deze challenge twee uitdagingen voorzien zijn. Een meer technische (weefmachine-uitdaging) en een meer creatieve (parachute-uitdaging).


Challenge 2 - Hier brandt de lamp


In deze challenge maken jouw leerlingen kennis met eenvoudige principes en toepassingen van elektriciteit. Op een speelse maar onderbouwde manier ontdekken je leerlingen het belang van elektriciteit in hun dagelijks leven. Ze moeten zelf op onderzoek uit en leren ook specifieke technische handelingen uitvoeren die met elektrische toepassingen te maken hebben.

Challenge 3 - Mini Food Machines - Alimento Factories


De voedingsindustrie behoort vandaag tot één van de sterkst geautomatiseerde sectoren. Handenarbeid wordt meer en meer ondersteund of vervangen door techniek en technologie. Vele machines spelen vandaag een (hoofd-)rol bij het produceren, verwerken, verplaatsen, vervoeren, verpakken, palletiseren, voor het transport klaarmaken, bewaren… van voeding van mens en dier. In de klas knutsel je een kleine machine in elkaar, die gebruikt kan worden in de voedingsindustrie en leer je, bijna spelenderwijs, de belangrijkste principes van de werking van zo’n machine.

Challenge 4 - Gezocht: bruggenbouwers!


In deze uitdaging gaan jouw leerlingen metaalconstructies bouwen. Ze gaan zelfstandig(of in groepjes) aan de slag met een werkboekje.
Ze doen dit aan de hand van een stappenplan maar gaan ook experimenteren met zelfgemaakte metalen constructies.

Challenge 5 - Plastic Moov, make the switch


Als je deze challenge tot een goed einde brengt, zijn jouw leerlingen al iets meer te weten gekomen over wat de kunststoffensector precies inhoudt. De leerlingen ontdekken dat kunststof meer is dan de garnituur in de spreekwoordelijke plasticsoep en dat het materiaal eigenlijk een onmisbaar onderdeel van hun leven uitmaakt. Met behulp van correcte informatie en eigen onderzoek komen ze te weten hoe belangrijk het is om juist om te springen met kunststof en leren ze het belang van sorteren en recycleren.

Challenge 6 - Zenuwen onder controle!


Leerlingen die al iets meer weten over elektrische stroomkringen, kunnen met dit pakket zelfstandig aan de slag. Aan de hand van een stappenplan monteren een zenuwspiraal. Na het uittesten van hun toestel volgen allerlei experimenten en worden tips gegeven om hun spel extra spannend te maken!

Challenge 7 - Bouw - Kijk jij samen met de bouw verder?


Ben jij eerder een stoere bouwer, een handige Sam, een creatieve duizendpoot, een curieuzeneus of een leider? Na deze challenge kom je het allemaal te weten. Kijk jij samen met de bouw verder? Véél verder? We gaan op een speelse manier na wat jij leuk vindt en hoe jij de dingen aanpakt. We dompelen de leerlingen onder in hun creatief technisch denken en testen samen met de leerkracht hun probleemoplossend vermogen via uitdagende creatieve doe-opdrachten.