Technoboost

Galerij

Ontdek Technoboost via eerdere evenementen en beurzen

Technoboost timeline

 2023-2024

Technoboost Boost your Future Roeselare >> 4 juni 2024

Technoboost Explore Oudenburg >> Herbeleef het event hier

Technoboost Escape from your school

 2022-2023

Technoboost Escape from your school

Technoboost Waregem

Voor de tweede keer trok technoboost naar Waregem Expo. Op 14 en 15 april 2023 dompelden we leerlingen uit de derde graad secundair en het vijfde jaar lager onderwijs onder in een bad vol techniek. In uitdagende workshops ontdekten zij hun eigen talent voor techniek en technologie. De workshops werden uitgewerkt door lokale bedrijven en technische scholen. Leerlingen konen kennismaken met VR-brillen en smart glasses, meettoestellen, robots, eye-tracking technologie, CNC technologie, een lassimulator …


Tijdens en na de workshops maakten we een koppeling met beroepen en de bijbehorende studierichtingen. Op deze manier werden de leerlingen geïnspireerd om een bewuste studie- en carrièrekeuze te maken

Technoboost Veurne

Op donderdag 27 april streek technoboost voor de eerste maal neer in Furnevent Veurne. Meer dan 400 leerlingen maakten er kennis met verschillende technische beroepen en bedrijven uit hun regio. Ze gingen aan de slag in verschillende actieve demo’s en workshops door middel van interactieve installaties en skill testen met o.a. meettoestellen, diverse robots, CNC technologie, een lassimulator … 


Voor het techniekevent in Veurne werkten we samen met JCI Veurne-Westkust. JCI organiseerde aansluitend een Jobbeurs & Afterwork. Jong afgestudeerden en werkzoekenden maakten kennis met de lokale bedrijven, hun vacatures en de verschillende carrièremogelijkheden. 

 2021-2022

Technoboost Escape from your school

Wegens groot succes werd het corona-proof concept ‘Escape from your school!’ verder uitgebouwd en werd het aantal deelnemers verdubbeld naar 2000 leerlingen. Deelnemende klassen ontvingen kosteloos een pakket met 6 challenges rond verschillende onderwerpen: elektriciteit, mechanica, voedingsindustrie, textiel, chemie,…. Het pakket bevatte lesfiches, lesdoelen en eindtermen, volledig volgens de STEM-didactiek. Bovendien werd specifiek verbruiksmateriaal meegeleverd. 71 scholen verspreid over de provincie namen deel aan het project. De challenges bleken achteraf niet alleen voor de leerlingen, ook leerkrachten stonden wel eens voor een uitdaging. 

Technoboost Ieper

Dit event bracht de industriële sector en studierichtingen rond mechanica en/of elektriciteit onder de aandacht. Samen met 19 bedrijven en organisaties uit regio Ieper, dompelden we de leerlingen van de 3de graad van het basisonderwijs onder in de wereld van techniek.. 

Technoboost goes digital DE slimste JR. technieker (M/V/X) * Corona lockdown

Door corona kregen we het afgelopen schooljaar geen technoboost Tielt zoals andere jaren, maar een spannende quiz voor leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar. DE Slimste JR. technieker (M/V/X) was live te volgen en ging door op 25 februari. Meer dan 700 leerlingen uit de regio streden vanuit hun eigen klas een uur lang tegen elkaar. De quiz werd gespeeld in teams van 3 leerlingen en werd in goede banen geleid door 2 straffe presentatoren. Samen met 28 partners (bedrijven en organisaties uit regio Tielt) werden 25 techniekvragen opgesteld. In 3 spannende rondes moesten de deelnemers hun kennis over elektriciteit, voedingstechnologie, textiel, metaal en kunststoffen bovenhalen om zoveel mogelijk punten te verdienen. 


Het winnende team kwam uit Leefschool Stimuland in Beernem en won een Lego Spike robot voor in de klas! 

 2020-2021

Technoboost Escape from your school ⎟ Digitaal slotevent * Corona lockdown

In normale omstandigheden zou technoboost dit schooljaar terug ‘on tour’ gaan door de Provincie West-Vlaanderen en techniekevents organiseren. Helaas gooide corona ook hier roet in het eten en werden alle activiteiten zo veel mogelijk omgebouwd.


1000 leerlingen werden een jaar lang van op afstand ondergedompeld in de wereld van techniek en technologie! Zij gingen 6 technische uitdagingen aan in hun school. Deze activiteiten werden afgesloten met een digitaal event van 3 tot 7 mei 2021. Doelstelling van dit event bleef dezelfde als andere jaren: Leerlingen laten kennismaken met bedrijven, innovatieve beroepen, toeleidende opleidingen en tewerkstellingsmogelijkheden in de West-Vlaamse industrie. 

 2019-2020

Technoboost Tielt ⎟ Waregem

We hanteerden dit schooljaar een andere aanpak: één groot techniekevent maakte plaats voor verschillende lokale events. Technoboost zet op die manier provinciedekkend in op het creëren van lokale netwerken tussen scholen, bedrijven en andere partners om zo samen de instroom naar techniek te vergroten.


Helaas moesten we door de Corona-maatregelen één van de drie voorziene evenementen doorschuiven naar volgend schooljaar.

Toch lieten we dit schooljaar meer leerlingen kennismaken met de bedrijven, innovatieve beroepen en terwerkstellingsmogelijkheden in de West-Vlaamse industrie.

Technoboost Quiz

Om leerlingen te motiveren om te kiezen voor een technische opleiding is het noodzakelijk dat ze een beeld krijgen van de verschillende technische beroepen en opleidingen.

Maak kennis met onze Technoboost rolmodellen: deze video's bevatten enkele getuigenissen uit het werkveld. 

 2018-2019

Technoboost techniekevent Kortrijk

 2017-2018

Technoboost Kick-off & lokale acties