WAREGEM - Educatief programma secundair onderwijs

Aanbod van workshops op de beurs ingericht door bedrijven en diverse opleidingspartners

Bedrijven en organisaties zijn hun deelname aan het voorbereiden en organiseren een workshop op de stand. Deze workshops duren 30 minuten.
Bedrijven brengen die dag heel wat materiaal en machines mee zodat het voor de leerlingen duidelijker wordt wat in de bedrijven gebeurt en wat de jobmogelijkheden hierbij zijn.
Onderstaande doe-opdrachten zijn al uitgewerkt. Op het online inschrijvingsformulier kan u uw voorkeur aangeven.

Callens
Full steam is in our genes

In deze workshop komen jullie te weten hoe stoom opgewekt wordt, waartoe het dient en wat de uitdagingen zijn voor onze Calliërs.

Cegelec Building Services
De job van de toekomst

Ontdek hoe wij in de de toekomst zullen werken met de hulp van een VR-bril, smart glasses en onze Greenme Cube.

Concordia
Welkom in ons laboratorium!

Tijdens deze workshop waan je je in een echt laboratorium en onderzoek je verschillende soorten textiel. Kruip in de huid van een laborant en doe een spraytest, trekbandtest, brandtest, test op slijtage, …

EEG
Mini escape room

Ben je op zoek naar een spannende uitdaging? Dan ben je bij ons zeker aan het juiste adres! Kraak onze code en ontvang een leuke gadget. Ontdek hoe de deur te programmeren om deze te openen. Durf jij het aan?

Gearcraft Vanhoutte
Word meester-graveerder

Een graveermachine met puntmarkering kent na deze workshop geen geheimen meer voor jou!
Na het opspannen en uitlijnen van een graveerplaatje volgens verschillende specificaties, ga je deze graveermachine instellen en programmeren met variabelen.
Wie deze missie tot een goed einde brengt, gaat na het testen van het programma naar huis met zijn eigen naamplaatje.

Geysen Academy
FAS - Storingszoeken voor dummies

Maak kennis met een (kleine) mini-fabriek en kom samen met ons de fouten oplossen.
In deze workshop maken de leerlingen kennis met een automatisch proces en wat er allemaal bij komt kijken. We geven ook een inkijk van hoe we fouten in zo'n proces kunnen oplossen en welke kennis hiervoor nodig is.

AFGELAST! Renson - Creëer een gezond leefklimaat in je woning

Sioen
#sioeneverywhere

Sioen Industries is een gediversifieerde beursgenoteerde groep met een uitgebreid portfolio activiteiten en producten: spinnen, weven en coaten, confectie van technische kledij, productie van fijnchemicaliën en verwerking van technisch textiel. Verticale en horizontale integratie, diversificatie en permanente groei zijn een solide basis voor een beloftevolle toekomst. Sioen heeft een uitgebreid gamma aan producten. Aan jou om de match te vinden tussen het stuk textiel en het eindproduct!

Vives
Een leefbare thuis: gezellig warm maar ook gezond!

Isolatie: InfraRood helpt de warmtelekken op te sporen
Met behulp van InfraRoodcamera’s gaan we onderzoeken hoe we warmte en koude kunnen detecteren en hoe effectief isolatie werkt. We zullen onbetwistbaar aantonen wie van onze lekker hete koffie gedronken heeft en wie van onze frisse milkshake. Kom ontdekken wat je hiernaast allemaal nog kunt doen met warmtebeelden om ook klimaatopwarming tegen te gaan door energie te besparen.
Akoestiek, zijn ze al naar de tuut?
Ik kan niet slapen van het verkeerslawaai of het snurken van de buur. We duiden het belang van akoestiek op gebouwniveau.
CO2, een gigantisch probleem?
We zijn allemaal bronnen van CO2. Via CO2 metingen tonen we aan hoe snel de wettelijke drempelwaarden overschreden worden en wat we hieraan kunnen doen met ventilatie.

Vives
Elektrische wagens

Wat zijn de verschillen tussen wagens met elektrische aandrijving en deze met een verbrandingsmotor? Op een proefstand wordt deze techniek mooi weergegeven en uitgelegd. Hierop aanvullend kan er meegereden worden met een elektrische wagen en wordt er ook hierbij wat uitleg verleend. Enkele studenten voorzien deze workshop.

Volta
Zoek de fout!

Aan de hand van enkele opdrachten ga je op zoek naar de fout op componenten op een elektrische panelen. (Enkel voor leerlingen met voorkennis elektriciteit!)

ESG
Gerecycleerde jeans!

Kennismaking met spintechnieken en het concept van circulaire economie toegepast in textiel binnen het #hackyourjeans-project.

TVH
Zoek de fout!
Een elektrische kart maakt gebruik van technologie die ook in bepaalde heftrucks terug te vinden is. De aandrijving gebeurt door een elektrische motor die wordt gestuurd door een rijsturing. Het geheel haalt de nodige energie uit een batterij.
In deze workshop sluiten leerlingen alle onderdelen aan door middel van een kabelboom. Er zal blijken dat er fouten in de kabelboom zitten. Met behulp van het schema en de nodige tools moeten leerlingen de fouten opsporen en oplossen.

ATS-Groep
Selfscan

Scan jezelf! Leer je eigen talenten kennen en kom te weten hoe je die later kan inzetten in een technische en/of wetenschappelijke werkomgeving.

Defensie
Defensie wijst je de weg in het duister
Zoek met behulp van je teamgenoten en de techniek de weg in het duister en ga de uitdaging aan! Bij Defensie zijn ‘het team’ en ‘de techniek’ de sleutels tot het slagen in de opdrachten.

Cobot
CSI Textiles
Heb je altijd al in de huid van een CSI agent willen kruipen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We onderzoeken verschillende textielstructuren en de materialen waaruit ze gemaakt zijn. Ga jij de uitdaging aan om binnen de tijd de dader te vinden?

VDAB
Meten
In deze workshop leer je metaalstukjes tekenen in een programmeeromgeving voor computergestuurde machines. Daarnaast ga je metaalstukken meten met een digitale hoogtemeter.

Crops
Fotospel - verschillende stappen in het onderhoud van een machine

De bedoeling is dat leerlingen de onderhoudsstappen in de juiste volgorde brengen. Nadat ze het juist hebben zal 1 van de leerlingen op onze smoothiefiets smoothies maken voor zijn zichzelf en de klasgenoten.

Agristo
De Frietpuzzel

Inzicht krijgen in het productieproces 'van aardappel tot friet of kroket' op een interactieve manier.