technoboost IEPER 2022 - terugblik

02/06/2022 - 08:25

Manon Vanhooren (10) uit Zonnebeke amuseert zich. “Ik bouwde een windmolen en bestuurde een robot. Best wel leuk”, vindt ze. - Nooit eerder was de nood zo groot. In West-Vlaanderen proberen bedrijven zich van toekomstig personeel te verzekeren door techniek weer sexy te maken onder jongeren. En hoe jonger, hoe beter, volgens de organisatoren van Technoboost, een beurs die na de coronapauze hervat wordt en voor het eerst naar Ieper komt. Meer dan 400 kinderen uit het vijfde leerjaar leefden zich uit met robots en microchips.

Technoboost in de Ieperse fuifzaal Fenix. Dat is geen ‘jumpfestijn’, maar een West-Vlaamse techniekbeurs. Meer dan vierhonderd kinderen zijn er donderdag ondergedompeld in een technologiebad. Ze testten robots, machines, interactieve meettoestellen, lassimulatoren, virtualrealitybrillen en smart glasses.

De workshops werden aangeboden door werkgevers uit de streek. Zoals Melexis, een Iepers bedrijf dat microchips ontwerpt en in drie decennia uitgroeide tot multinational met 1.700 medewerkers op drie continenten. Our people are and make the difference, aldus het bedrijf op de eigen website.

“Maar het is moeilijk om goede mensen te vinden en hiervoor moeten we ons meer inspannen dan vroeger”, zegt ersoneelsmanager Lieven Tittillion. Bij de stand van Melexis proeven kinderen van programmeren en elektrische circuits.

Watervalsysteem

“We hopen iedereen warm te maken voor techniek in de universiteit, de hogeschool, het secundair en basisonderwijs. In België blijkt het watervalsysteem hardnekkig: pas kiezen voor een technische richting, als iets anders niet lukt. Het is nochtans een mooie keuze vol toekomst. Zeker ook voor meisjes, die noodzakelijke diversiteit en bijkomende inzichten brengen in onze sector.”

Manon Vanhooren (10) uit Zonnebeke amuseert zich. “Ik bouwde een windmolen en bestuurde een robot. Best wel leuk”, vindt ze. “Wat ik later wil doen? Dat weet ik nog niet.”

Nood erg hoog

De aanwezige bedrijven hopen de kinderen binnen een tiental jaar terug te zien op hun werkvloer. “Nooit eerder was de nood zo groot”, stelt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu, die verder wil investeren in zulke initiatieven. “Zo maken we onze provincie future proof.”

Technoboost werd de voorbije vier jaar georganiseerd in Kortrijk, Roeselare, Waregem en Tielt. “Ieper was al gepland in 2020, maar door corona konden we dit nu pas organiseren”, aldus coördinator Els Callemein. “We zijn volzet. De meeste kinderen komen uit het vijfde leerjaar van basisscholen in en rond Ieper.”

“Uit elke studie blijkt dat we kinderen op een zo jong mogelijke leeftijd in contact moeten brengen met techniek. Deze workshops komen op basisscholen amper aan bod. We geven hen inzichten in hun talenten, waardoor ze een technische studiekeuze bewuster overwegen. Dat gebeurt nu nog veel te weinig”, aldus Els Callemein.

“Technologie is nochtans niet meer weg te denken in de hedendaagse maatschappij en het tekort aan technici is zo nijpend in West-Vlaanderen dat bedrijven niet kunnen groeien. Jobs à volonté.”

IEPER, 19/05/2022 – Uit Artikel Waarom bedrijven techniek ‘boosten’ bij deze kinderen: “Hoe jonger ze er kennis mee maken, hoe beter” - Het Nieuwsblad

-------------------------------------------------------------------------------------------

Enkele reacties van leerkrachten en standhouders

"Dank u wel voor het schitterend event, de puike organisatie, de fantastische ervaringen die onze leerlingen konden opdoen!! Jullie hebben heel wat leerlingen een fantastische, leerrijke dag bezorgd!"

"Ik had graag alle mensen van Technoboost een grote pluim gegeven voor de prachtige organisatie!! Wat waren de leerlingen (en leerkrachten) enthousiast en wat een veel breder beeld hebben de leerlingen nu van technologie. Een dikke merci en hopelijk wordt dit volgend jaar opnieuw georganiseerd."

"Alles was tot in de puntjes tiptop in orde! De voormiddag was zo snel voorbij, een duidelijk teken dat het leuk en interessant was!"

"Heel fijn event dat met zorg is georganiseerd!"

"Er moeten meer van dit soort events komen"

Technoboost Ieper 2022 - terugblik
Technoboost Ieper 2022 - terugblik
Technoboost Ieper 2022 - terugblik
Technoboost Ieper 2022 - terugblik
Technoboost Ieper 2022 - terugblik
Technoboost Ieper 2022 - terugblik
Technoboost Ieper 2022 - terugblik
Technoboost Ieper 2022 - terugblik
Technoboost Ieper 2022 - terugblik