EDUCATIEF PROGRAMMA VOOR 3e GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS

Leerlingen uit de finaliteitsjaren staan voor een belangrijke keuze: verder studeren of gaan werken? Welke opleiding is geschikt? Welke job past bij mij? Bewust kiezen kan enkel wanneer je alle verschillende mogelijkheden kent.

Technoboost wil leerlingen uit de finaliteitsjaren secundair onderwijs laten kennismaken met de jobs en studierichtingen binnen mechanica-elektriciteit, over de verschillende sectoren heen:

  • Meer dan 20 bedrijven uit de regio stellen er hun expertise voor. Aan de hand van workshops kunnen leerlingen de bedrijven leren kennen én onmiddellijk zien welke vacatures zij hebben.
  • Verschillende opleidingsinstanties maken hen tevens wegwijs in de mogelijkheden om verder te studeren. Het wordt een doe-dag met educatieve workshops waarin jouw leerlingen de vele mogelijkheden kunnen ontdekken.
  • 11 West-Vlaamse technische scholen showen er hún technisch talent en stellen een GIP of schoolproject voor. Stem mee en bepaal mee de winnaars van de publieksprijs.
  • Jobmarkt van 9u-12u: Maak kennis met bedrijven en hun vacatures (ook voor vakantiejobs) en misschien ontmoet jij wel je toekomstige werkgever.

Wanneer en waar?

Donderdag 17 mei 2018
Kortrijk XPO – P6 Ingang Meeting Center

Voor wie?

Alle leerlingen uit de 3e graad mechanica-elektriciteit, koeling en warmte en textiel uit West-Vlaanderen.

Educatief programma

tussen 9-12u en 13-16u

Diverse workshops en demonstraties door een 20-tal West-Vlaamse bedrijven uit de verschillende sectoren.Balta, Beckhoff automation, Bekaert, Bruynooghe constructie, Ceratec elektrotechnics, CNH, Deceuninck, EEG nv, Gearcraft Vanhoutte, IVC, LVD Company, Medgenix Benelux, Sioen Industries, TE Connectivity, Vandewiele, VDL, Paneltim, Vulkoprin nv, …
Presentation Booth Contest: Draai aan het rad van wetenschaps- en techniekconcepten. Kies een geschikte outfit en didactische tools en kruip in de huid van een leerkracht techniek-wetenschappen. Leg in de booth het geselecteerde woord uit in een “One Minute Pitch”. De presentaties worden gefilmd en gedeeld op sociale media. Een voting systeem bepaalt wie de beste pitch gedaan heeft.Howest

Fly before you build
Met de huidige technologieën en de steeds sterker wordende computers, is het tegenwoordig helemaal niet meer nodig om een vliegtuig volledig te bouwen om de vliegeigenschappen te achterhalen. Alle onderdelen van een vliegtuig, zoals de vleugel, motor,… kunnen berekend worden. Ook de invloeden van deze onderdelen op vliegtuig zelf zijn volledig te bepalen. Deze berekeningen kunnen gebruikt worden om een rekenmodel op te stellen om het gedrag van het vliegtuig te simuleren. Zo kunnen simulatoren gebouwd worden die de eigenschappen van een vliegtuig nabootsen vooraleer het gebouwd wordt. Deze techniek maakt het mogelijk om nieuwe vliegtuigontwerpen te versnellen, aan een sterk verlaagde kost!
Tijdens deze workshop wordt dit proces uitgelegd en toegepast op de simulator die ontwikkeld werd aan de KU Leuven Campus Brugge.

KU Leuven

Ontdek technologie in ‘the 4 corners’

  • drone corner: the sky is the limit
  • automotive corner: Loopt jouw toekomst al op wieltjes? Ontdek de auto- en mototechnologie van morgen!
  • schakelingen corner: Vind de juiste spanning in je beroep en leer alles over electriciteit!
  • sound & light corner: Kleur je toekomst en word een pro met Sound & light!
Syntra

Maak het werk lichter samen met cobot Baxter: De industrieel ingenieursopleiding elektromechanica aan de UGent Campus Kortrijk focust op machine –en productieautomatisering. In deze korte workshop leer jij cobot Baxter heel snel eenvoudige taken aan. Baxter is een collaboratieve robot die samen met jou aan de slag gaat. Hij wil je werk verlichten en vereenvoudigen. In een tweede opstelling zie je hoe in de apotheek machines het werk deels kunnen overnemen van de apotheker.

UGent

Van idee tot product: beleef de verschillende stappen in het ontwerpproces van innovatieve producten: nieuwe producten groeien niet aan de bomen. Vooraleer een nieuw ontwerp in de winkel belandt, gaat er heel wat creatief denk-, schets- en probeerwerk aan vooraf. Ontwerpers maken “quick and dirty” prototypes voor ze zich aan minutieus afgewerkte vormmodellen wagen. In deze workshop demonstreert de opleiding industrieel ingenieur Industrieel ontwerpen aan de hand van verschillende prototypes hoe engineering gekoppeld aan creatief denken, leidt tot innovatieve producten. Virtual reality kan in dit proces een grote rol spelen!

UGent
3D-printing en lassimulatorVDAB

- Virtual reality game
Kom binnen in het vind! magazijn en stapel dozen tegen de tijd. Ga jij de uitdaging aan?

- Interactieve workshop “vind! de job die helemaal klopt”
Net afgestudeerd en wat nu? Je hebt de jobs voor het uitkiezen, maar hoe vind je nu de job die echt bij jou past? Wij helpen je af van je keuzestress! (om 11u en om 13u)

VIND!
Dieren en emoties: Wist je dat je aan de stand van de oren, de staart en hun hele lichaam, de emoties van dieren kan herkennen? Aan de hand van 3D-modellen in kunststof worden deze emoties zichtbaar én voelbaar gemaakt. Heel wat technieken komen hierbij aan bod: het uittekenen van een gedetailleerd CAD-model, het printen in 3D, het opbouwen van een mal en het afgieten van de uiteindelijke modellen. Kom langs en ontdek hoe je jouw product kan opbouwen en afgieten met kunststof aan de hand van een silicone mal.Vives
De elektrische auto: iedereen heeft de mond vol over elektrische mobiliteit, maar… Hoe is zo’n elektrisch voertuig opgebouwd? Welke mogelijkheden biedt deze technologie? Wat zijn de gevolgen voor onze mobiliteit? Wat zijn de beperkingen van deze technologie? Tijdens deze workshop kijken we even waar we nu staan en naar de toekomst van elektrische auto’s.Vives
Informatieve quiz over knelpuntberoepen in de technische sectorYellow Selectie

Praktische info en inschrijven

Het bezoek aan de beurs is gratis.
Je kan de activiteiten vrij bezoeken van 9u-12u en van 13-16u.
Interesse? Meld je klas via onderstaande link aan.
Klassen die een stand verzorgen, hoeven niet meer apart aan te melden.
https://www.technoboost.be/aanmelden-beursbezoek

Komen jullie met de trein? Wij zorgen voor een gratis shuttledienst tussen Kortrijk station en Kortrijk XPO.
Picknick over de middag is mogelijk (zelf te voorzien). Frisdrank verkrijgbaar aan de bar.

Vragen?

Voor meer informatie over het programma kan je steeds terecht bij
Valerie Deleersnyder – 0485 / 60 16 80 of www.technoboost.be

Meld je hier aan voor een beursbezoek.

Meld je hier aan.