DIGITAAL EVENT - PROGRAMMA voor secundaire scholen

Datum
3 - 7 mei 2021

Doelgroep
Voor de derde graad van het secundair onderwijs (ASO,TSO, BSO, KSO).

Programma
Bekijk hier het aanbod aan activiteiten: webinars, games, meet & greets en rondleidingen / bedrijfsbezoeken.
Activiteiten die op een vast tijdstip doorgaan worden opgenomen en kan je de rest van de week herbekijken, alleen vallen de interactieve momenten dan wel weg.
Een meet & greet kan enkel op afspraak!

In deze editie stellen jullie zelf je programma samen en kies je wanneer je wil inloggen voor welke activiteit!

SCHRIJF HIER IN!

**AANBOD**
**SOORT ACTIVITEIT**
**BESCHIKBAARHEID**
PICANOL
Ben jij ook benieuwd wat de landing op Mars te maken heeft met Picanol? En wist je dat jouw jeansbroek misschien wel geweven is op één van hun weefmachines? Ga digitaal eens langs op één van deze tijdstippen, Picanol neemt je met veel plezier mee in de boeiende wereld van de weefgetouwen!
Duur: +/- 30 min.
webinar Di 4 mei om 09u00
-
Do 6 mei om 13u30
-
Opname te bekijken vanaf
vr 7 mei

INDUSTRIELE VERNIEUWING
Beckhoff

Leer Beckhoff Automation kennen via filmpjes en presentaties van hun klanten.
Afhankelijk van je leeftijd kan je deelnemen aan workshops waarin je leert om motoren vanop afstand te bedienen of om zelf een code te schrijven om de werking van de machine te veranderen.
Maak met je GSM, tablet of laptop contact met de demo-opstelling en bedien de motoren. Via een lifestream kan je zien of het werkt.

webinar doorlopend

HOE KAN JE JE WONING SLIM MAKEN?
Howest

Er bestaan nu al heel wat soorten IoT-toestellen zoals de smart LED-lampen, slimme stopcontacten, thermostaten, deurbellen, ... .
Veel van deze IoT-apparaten kunnen echter niet met elkaar communiceren of samenwerken. In dit webinar leggen kenners je de mogelijkheden uit van Home Assistant om deze apparaten toch met elkaar te connecteren. Dit systeem is bedienbaar door eigen acties of reageert op externe acties. Je bespreekt ook hoe je dit systeem kan combineren met de nieuwe digitale meter en zonnepanelen zodat je een beeld krijgt van je verbruik en productie van energie. Na dit webinar kan je aan de slag om van je huis een "Smart Energy House" te maken.
Duur: 1 uur

webinar

Live sessie
ma 3 mei 13u30

-

Vanaf di 4 mei
opname doorlopend te bekijken.

ELEKTRISCHE AUTO'S
Vives

Voertuigtechnieken
In deze sessie leer je hoe een elektrisch aangedreven voertuig werkt. Met batterijen of met waterstof? Hoe werken deze? Hoe ver kan je ermee rijden? Is waterstof niet gevaarlijk? Kortom Vives neemt jullie in een korte sessie mee doorheen het verhaal van de mobiliteit van de toekomst.
Duur: 40 min.

webinar

Live sessies
ma 3 mei
om 10h -11h -13h en 14h

-

Vanaf di 4 mei doorlopend filmpje over elektrische auto's (duur 25 min.)

GEHEIMEN VAN SPUITGIETEN
PlastIQ

Spuitgieten is één van de meest gebruikte technieken om een kunststofproduct te maken. Niet alleen de spuitgietmachine is van belang, ook de matrijs en benodigde randapparatuur spelen een belangrijke rol om een kwalitatief goed stuk te maken.
In deze workshop zullen volgende aspecten van het proces aan bod komen:

  • Hoe zit een spuitgietmachine in elkaar?
  • Wat is een granulaat?
  • Wat is een shot?
  • Hoe maken we een geboorteshot?
  • Spuitgietproces
  • Basisinstellingen aan de machine.
  • Mogelijke randapparatuur
  • Mogelijkheid tot stellen van vragen

Duur: 15 à 30 minuten

webinar doorlopend

VOLTA
- Met welke veiligheidsvoorschriften dient men allemaal rekening te houden binnen elektriciteit ? Kies 1 van onze 4 mini-vormingen veiligheid waarbij de leerkracht voorzien wordt van een introductiefilmpje, een Powerpoint en didactische feedback.
​- Volg module 1 van onze digitale e-learning basis residentiële elektriciteit klassikaal of individueel.
- Maak daarnaast kennis met de elektrotechnische sector via verschillende beroepenfilmpjes en video’s rechtstreeks uit onze bedrijven.

webinar doorlopend

ESCAPE ROOM rond AR en VR
COSMO

“We waren volop aan het werk in onze AR/VR-ruimte toen onze computer gehackt werd. Er wordt gevraagd om €100.000 te betalen maar we kunnen het probleem ook oplossen door de 8-cijferige code te achterhalen. Indien we binnen de 45 minuten de code niet kraken, worden al onze applicaties en programma’s verwijderd. Tijd om dus aan de slag te gaan!”
In deze escaperoom komen verschillende begrippen aan bod zoals immersie en AI, leerlingen maken kennis met de AR-apparatuur die bij onderzoek wordt gebruikt, er wordt wat geschiedenis van de technologieën gebracht enz… Een ideale eerste kennismaking met AR/VR!
Duur: 45 minuten

game doorlopend

CIRCONOPOLY
POM

Dompel je leerlingen via dit educatief spel onder in de wereld van circulair ondernemerschap, zet hen aan om na te denken over duurzaam materiaalgebruik en consumptiegedrag en prikkel meteen hun ondernemingszin.
Tijdens deze serious game kruipen de leerlingen in de huid van een ondernemer die schoenen maakt en zijn bedrijf circulair wil maken. Gedurende 5 investeringsrondes hebben ze de kans om investeringen te doen die kunnen bijdragen aan hun omzet of aan hun circulair bedrijfsmodel. Het team dat na 5 rondes het meeste circulaire punten heeft, is gewonnen!
Duur: min. 50 minuten

game doorlopend

ARACHNATEX
Wild van Textiel

Ga een kijkje nemen in de Cobot box en ontdek de troeven van de textielsector.
Speel samen met enkele klasgenoten de Escape game ‘Arachnatex’ en probeer als echte geheim agenten de plannen te stelen van een innovatief textiel. Gaan jullie de uitdaging aan?
Duur: 20 à 30 minuten

Ben je ook ‘wild van textiel’ en benieuwd naar wat de textielbedrijven te bieden hebben? Bekijk dan zeker de filmpjes die je wegwijs maken. Zoek de link en schrijf je in om een gratis VR-bril te ontvangen.

game doorlopend

ONTMOET TECHNICI!
Ontmoet één van de werknemers van de deelnemende bedrijven via video call. Zij beantwoorden met veel plezier al jullie vragen.
Er zijn verschillende technische profielen op verschillende data beschikbaar. Reservatie voor een meet en greet kan pas nadat u bent ingeschreven voor het event.
Duur: 20 à 25 minuten

meet & greet op reservatie

#HACKYOURJEANS
European Spinning Group

#hackyourjeans verenigt bedrijven uit de verschillende hoeken van de textielindustrie die met ESG Green garen, een hoogwaardige gerecycleerde garencollectie op basis van oude jeans, nieuwe producten maken.
Door als groep met diverse producten te communiceren wordt duidelijk dat het garen niet inboet in kwaliteit en helpen ze andere vooroordelen de wereld uit.

De blikvanger van #hackyourjeans? De ANNA sneaker!
Deze creatie is gemaakt van biologisch afbreekbare vezels, waardoor er geen extra plastic afval ontstaat.
Door gerecycleerd materiaal te gebruiken en het verfproces overbodig te maken, leidt de productie van ANNA tot grote besparingen van waterverbruik en CO2-uitstoot in vergelijking met standaard nieuw katoen.

ESG vertelt jullie er graag meer over in hun showroom!

bedrijfsbezoek doorlopend

FULL STEAM IS IN OUR GENES
Callens

Ga op virtuele tour door de showroom van Callens en bezoek de verschillende installatieruimtes van de afdelingen warmte- en luchttechniek. Navigeer zelf door de stookruimte en vind extra informatie over de installaties. Neem deel aan de zoektocht, verzamel de code en ding mee naar een beloning.
Naast deze virtuele tour kan je ook nog enkele filmpjes bekijken over de dagelijkse uitdagingen van werknemers bij Callens.

bedrijfsbezoek doorlopend

BALTA
Ontdek Balta, een toonaangevend tapijtbedrijf in West-Vlaanderen. Bekijk er de vele filmpjes van o.a. leerlingen die getuigen over hun duaal leertraject in Balta. Pimp je foto met een gekke blauwe pruik. Speel het Baltazar snake game en maak kans op een leuke prijs. Wil je kennismaken met hun coole machines en het productieproces? Benieuwd hoe Balta omgaat met duurzaamheid en respect voor de natuur? Ga dan zeker eens een kijkje nemen.

bedrijfsbezoek doorlopend

SADEF
Veel staan we er niet bij stil, maar in onze dichte omgeving zijn we omringd met koud gewalste staal profielen. Denk maar aan het frame van je bureau, het ophangbeugel achter je tv scherm of het frame onder de zonnepanelen op het dak van je thuis.
De toepassingen zijn eindeloos: "If you can dream it, we can make it" is dan ook hun slogan.

Ben je benieuwd hoe Sadef hun producten maakt? Ga dan bij hen langs en ze tonen je virtueel hoe ze van platte staalband een profiel maken.

bedrijfsbezoek doorlopend

PURFI
Concordia

Maak kennis met Concordia. Stoffen weven en bewerken voor (werk)kledij behoren tot hun hoofdactiviteit. Concordia zet sterk in op duurzaamheid met respect voor het milieu. Met Purfi werken zij mee aan een duurzame textielwereld. Purfi is een innovatief technologiebedrijf dat kwaliteitsvezels maakt van de meest ondergewaardeerde grondstof op aarde nl. afval. Ontdek hun producten en bekijk de bedrijfsfilm. Je zal verbaasd zijn van hoe innovatief de textielsector kan zijn en hoe stoffen worden bewerkt om bv. brandwerend of antibacterieel te zijn.

bedrijfsbezoek doorlopend

DE POEDERTOREN VAN KALLO
Milcobel

Melkpoeder is ideaal om te bewaren en te transporteren naar verre bestemmingen. Om meer verschillende soorten poeder te kunnen maken, investeerde Milcobel in een nieuwe, hypermoderne poederinstallatie op de site in Kallo. Ga langs in de box van Milcobel en neem een kijkje achter de schermen van de poederproductiel!

bedrijfsbezoek doorlopend

ZORGTECHNOLOGIE
Vives

Bekijk aan de hand van verschillende filmpjes hoe technologie mensen langer thuis kan laten wonen! Op het ene filmpje kan je zien hoe studenten spelenderwijs hun eigen slimme huis kunnen bouwen. Op het andere filmpje zie je hoe dit ‘in het echt’ vorm kan krijgen: je krijgt een 360° rondleiding in hun Zorglab! Heb je zin om zelf zo’n workshop te volgen? Contacteer hen en dan komen zij langs bij jou op school!

rondleiding doorlopend

ALIMENTO
Ga langs in de box van Alimento en ontdek er de voedingssector.
Benieuwd naar wat de voedingsbedrijven te bieden hebben? Bekijk dan zeker de filmpjes die je wegwijs maken.

rondleiding doorlopendSCHRIJF SNEL IN!